Videfuks i Skogsdal!

Fredagen den tjugofemte april registrerades det första exemplaret någonsin av Videfuks i Dalsland.

Videfuks (Nymphalis xanthomelas) har varit en mycket sällsynt invasionsfjäril som endast har uppträtt tillfälligt i Sverige. Den kommer från öster, närmast från Finland. Videfuksen är en mycket kraftfull flygare som kan tillryggalägga långa sträckor och vissa år flyttar den i stora antal. Tidigare har den främst invaderat Sverige under åren 1954-1965.

Sedan tidigt 2000-tal har den dock påträffats regelbundet i ett begränsat område i östra Småland och i Blekinge. Den har sakta men säkert spridit sig på östkusten och över landet.

Under 2012 gjordes cirka 140 fynd i Sverige. Främst sågs fjärilen på Öland men många fynd gjordes även i Uppland, Södermanland och på Gotland. Den varma och gynnsamma sommaren 2013 hjälpte till att sprida arten ytterligare med resultatet att nästan 300 stycken observerades under året. Spridningen gick västerut i riktning mot oss och fredagen den 25 april 2014 kunde det första exemplaret registreras även i Skogsdals område. Närmare bestämt vid Slotteviken i Tisselskog.

Videfuksen kan förväxlas till utseendet med den mindre nässelfjärilen. Men videfuksen är inte bara större, den har också mer orange färg på ovansidan och saknar helt den mörka färg närmast kroppen som nässelfjärilen har. Vill du observera Videfuks så är det rätt tid att ge sig ut nu. Leta vid solbelysta skogskanter och skogsgläntor, gärna med rikliga bestånd av gråvide (Salix cinerea) eller sälg (Salix caprea). Där har man störst chans att få se en revirvaktande hane. Flygtiden är från april till början av juni och åter från mitten av juli till mitten av augusti.

LYCKA TILL!

Rapportera gärna fynd till oss på krets.skogsdal@gmail.com

Magnus Backman

Ordförande skogsdals naturskyddsförening

Videfuks Videfuks1
Fotograferat av Magnus Backman

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.